634-24

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΒΙ του ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

KRIKΦίλες και φίλοι του Κρικέλλου, χαίρετε και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Σας κάνουμε γνωστό πως πριν από δυο χρόνια, μια ομάδα Κρικελλιωτών πήραμε την πρωτοβουλία να συνεισφέρουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, που αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την πρόοδο της κοινωνίας.
Ο μικρός τόπος της Ευρυτανίας, όπως και οι κάτοικοί της, έχουν ξεχωριστή θέση στον αντιφασιστικό αγώνα για την ελευθερία του λαού, την ανεξαρτησία της πατρίδας και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Όλοι γνωρίζουμε πως τα μεγάλα οικοδομήματα, τα σπουδαία επιτεύγματα εδράζονται σε γερά θεμέλια κι ακόμα, πως η σπορά και η περιποίηση του ελπιδοφόρου φύτρου είναι επίπονες και καθοριστικές ενέργειες για την εξέλιξη του εγχειρήματος.
Με προσωπική εργασία αλλά και με τη συνδρομή αρκετών φίλων, καθώς και του Δήμου Καρπενησίου, ορθώσαμε απ’ τα χαλάσματα το καλύβι του Βασίλη Παπανικολάου, που βρίσκεται στο Κρίκελλο, στην τοποθεσία «Τσουγκρί».
Είναι το καλύβι που στέγασε για λίγες μέρες την πρώτη ανταρτοομάδα του ΕΛΑΣ, πριν την επίσημη έναρξη της αντίστασης στον κατακτητή από τη Δομνίστα.
Είναι το καλύβι του αγωνιστή δασκάλου Βασίλη Παπανικολάου, που είχε το θάρρος να δώσει τη σημαία του Δημοτικού Σχολείου Κρικέλλου, στο οποίο δίδασκε, στον επικεφαλής της ομάδας Άρη Βελουχιώτη, νοηματοδοτώντας τον εθνικοαπελευθερωτικό και αντιφασιστικό αγώνα.
Είναι το καλύβι που θυμίζει τον Κρικελλιώτη πρωταντάρτη “Παθούλα”, που έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, συνελήφθη απ’ τους Γερμανούς, στάλθηκε στο κάτεργο του Νταχάου, κατάφερε να δραπετεύσει, επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχτηκε και πάλι στα ένοπλα τμήματα, συνεχίζοντας τον αγώνα.
Είναι το καλύβι, που θυμίζει τους χιλιάδες αγωνιστές και τις χιλιάδες αγωνίστριες που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα για το κοινό καλό. Βάδισαν στα χιόνια αμέτρητα χιλιόμετρα, άφησαν τα παιδιά τους νηστικά για να βοηθήσουν, ενώ πολλοί σκοτώθηκαν στις μάχες και άλλοι μαρτύρησαν στις φυλακές και στις εξορίες κι έμειναν αγνοημένοι, ακόμα και καθυβρισμένοι.
Στόχος μας είναι να τιμηθεί με ένα αξιοπρεπές μνημείο ο πρώτος νεκρός του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ο δάσκαλος Δημήτριος Σαξώνης “Δασκαλάκης”, που έπεσε στη μάχη της Κουφόβρυσης, στο Κρίκελλο, στις 29 Οκτώβρη 1942.
Τέλος, ένας ακόμα στόχος μας είναι, ως ελάχιστη απόδοση τιμής και σεβασμού στην πλειάδα των αγωνιστών και των αγωνιστριών, να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις “λούφες”, τις “κρύπτες τροφίμων”, τα πρόχειρα νοσοκομεία, όλους τους μαρτυρικούς τόπους, καθώς και τα μονοπάτια που τους συνέδεαν, για να στέκονται φωτεινοί σηματοδότες της ιστορικής μνήμης, καθοδηγώντας και εμπνέοντας όλους εμάς και, κυρίως, τη νέα γενιά.
Καλούμε όσους και όσες είναι σύμφωνοι με την πρωτοβουλία μας, να συνδράμουν στην επιτυχία της αγοράζοντας λαχνούς. Την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 12:00΄ κληρώνουμε στο Κρίκελλο μια τηλεόραση UNITED UN3233LE HDDVB-T2/C.

Κρίκελλο, 14/01/2024
Για την ομάδα πρωτοβουλίας:
Θόδωρος Μαργαρίτης: 6974602626
Κώστας Σακαρέλος: 6974718855

Αναρτήθηκε 15 Ιανουαρίου 2024 11:30