ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Βρίσκεται στο κέντρο του Κάτω Γαλατά και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία και πολιούχος του χωριού. Το 1936 άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του Ιερού Ναού της Γέννησης της Θεοτόκου και με διάφορες δωρεές συγχωριανών λειτούργησε, χωρίς να έχει αποπερατωθεί, το 1947. Η εκκλησία είναι πετρόκτιστη και καλύπτει άνετα τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού. Μπροστά από την εκκλησία και σε απόσταση 20 μ. βρίσκεται το οίκημα του ιερέα όπου διαμένει. Όπισθεν της εκκλησίας βρίσκεται το πνευματικό κέντρο που άρχισε να λειτουργεί από το τέλος 2009.

ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ένα χιλιόμετρο νότια της Τοπικής Κοινότητας Γαλατά, και μέσα στο μαγευτικό τοπίο του κάμπου του χωριού βρίσκεται ένας χώρος υψίστης αρχαιολογικής αξίας. Πρόκειται για ένα μικρό κομψό ναΐσκο, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μνημείο έμενε άγνωστο και μόλις τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική υπηρεσία το ανακήρυξε διατηρητέο και έκανε ορισμένες επισκευασθηκές και στερεωτικές εργασίες.
Ο ναός είναι ιστορημένος με παραστάσεις της παλαιολόγειας εποχής που τις χαρακτηρίζει απλοϊκότητα και λαϊκό ύφος. Το χαρακτηριστικό του ναού που τον κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έχει τον πρόναο βόρεια ενώ όλοι οι άλλοι ναοί τον έχουν δυτικά. Και λόγο αυτού του γεγονότος και του ότι στο Ευηνοχώρι υπάρχει άλλος ένας ναός της ίδιας εποχής, η Αγία Παρασκευή, με το ίδιο χαρακτηριστικό του πρόναου, εικάζεται ότι μπροστά από το σημείο αυτό περνούσε ο κύριος οδικός άξονας που συνέδεε και εξυπηρετούσε την εποχή εκείνη την περιοχή (δρόμος περνά πάντα μπροστά από τον ναό και όχι πίσω ).

ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Νότιας Βαράσοβας)
Στη νότια πλευρά της Βαράσοβας και σε απόσταση ενός περίπου ναυτικού μιλίου από το Κρυονέρι εκεί φθάνει κανείς μόνο με σκάφος από το Κρυονέρι βρίσκεται μικρός ορμίσκος. Σε υψόμετρο 75 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, εντός σπηλαίου, σώζονται τα ερείπια ασκητικού μοναστηριακού συγκροτήματος.
Στη δεκαετία του 90 ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον Καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανάσιο Παλιούρα εκτέλεσαν ανασκαφές στο χώρο και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μοναστηριακό συγκρότημα φρουριακού χαρακτήρα με ζωή 10 περίπου αιώνων (9ος-18ος). Επίσης, υπάρχει ένα είδος εγκλείστρας, μικρό δωμάτιο που χρησίμευε ως ασκητήριο των μοναχών.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Ξεκινώντας από το Νέο Οικισμό του Γαλατά και ανηφορίζοντας προς τη Βαράσοβα από το χωματόδρομο, που είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζεται τζιπ ή μοτοσικλέτα εντούρο για να τον ανεβείτε και πολύ προσοχή στην οδήγηση. Ύστερα από πεζοπορία μισής ώρας αν πάτε με τα πόδια, θα έχετε, υπέροχη θέα προς το Πατραϊκό κόλπο, και θα φθάσετε σʼ ένα μικρό οροπέδιο περίπου των είκοσι στρεμμάτων με πανύψηλα πλατάνια και νερά.
Πάνω στη μικρή αυτή « όαση » βρίσκεται ερειπωμένο τα μοναστήρι του Αγίου Πέτρου. Σώζεται ο μαντρότοιχος της αυλής ( 15 Χ 24 μέτρα ) και ερείπια μονόχωρου δομικού ναού με τρίπλευρη αψίδα. Από την τοιχογραφία το μνημείο χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο και είναι το μόνο από τα μοναστήρια της Βαράσοβας που διασώζει τον περιτειχισμένο περίβολο. Το 1972 οικοδομήθηκε σε ένα επιβλητικό τοπίο ένας νέος κεραμοσκέπαστος ναΐσκος διαστάσεων 7Χ4 μέτρων και κοντά του ένας τσιμεντένιος σταυρός. Ο ναός αυτός όπως και οι άλλοι στη περιοχή παραμένει κλειστός από το φόβο των ιερόσυλων που κλέβουν εικόνες. Ανοίγει μόνο στη γιορτή του στις 29 Ιουνίου.

ΑΓ.ΠΕΤΡΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Βρίσκεται στους πρόποδες της Βαράσοβας και είναι στο δρόμο προς το Κρυονέρι, σε απόσταση, περίπου 2 χιλ. από το Γαλατά. Είναι μικρός ναΐσκος κεραμοσκεπής. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του οικισμού Μπερτσέικα τον χρησιμοποιούν και για κοιμητήριο του οικισμού.

ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Το εξωκλήσι είναι αφιερωμένο στον Μεγ. Αθανάσιο και γιορτάζει στις 2 Μαΐου. Βρίσκεται στο κάμπο του χωριού . Είναι μικρός κεραμοσκεπής ναΐσκος, ο οποίος χτίστηκε πάνω σε θεμέλια παλιού ναού.

AΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΓΙΟΙ ΡΑΦΑΗΛ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΕΙΡΗΝΗΣ
Το εξωκλήσι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης είναι μικρός ιδιωτικός ναΐσκος και βρίσκεται στη περιοχή Αγιά του κάμπου του χωριού. Τοποθετήθηκε την τελευταία δεκαετία και είναι κατασκευασμένο από έτοιμο σκυρόδεμα, με μονόλοβο καμπαναριό στο δυτικό τοίχο και σταυρό πάνω από τη πόρτα. Επίσης έχει μικρό τρούλο. Είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο & Ειρήνη, που γιορτάζουν στις 6 Απριλίου.

ΑΓ.ΡΑΦΑΗΛ

ΑΓΙOΣ NEKTAΡΙΟΣ
Το εξωκλήσι τoυ Αγίου Νεκταρίου είναι μικρός ιδιωτικός ναΐσκος και βρίσκεται στη περιοχή της Καβουρότρυπας. Τοποθετήθηκε την τελευταία δεκαετία και είναι κατασκευασμένο από έτοιμο σκυρόδεμα, με μονόλοβο καμπαναριό στο δυτικό τοίχο και σταυρό πάνω από τη πόρτα. Επίσης, έχει μικρό τρούλο. Εκτός από τη κεντρική του πόρτα διαθέτει και άλλη πόρτα από τη νότια πλευρά.

Α.ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
Είναι μικρός κεραμοσκεπής ναΐσκος, βρίσκεται στη περιοχή της Αγιάς και σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από τη θάλασσα. Γύρω του υπάρχουν δένδρα και διατηρείται σε καλή κατάσταση, αφού πριν μερικά χρόνια έγιναν εργασίες αλλαγής της κεραμοσκεπής.

ΑΝΑΛΗΨΗ

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Βρίσκεται στα δυτικά του Γαλατά και είναι ο κοιμητηριακός ναός του χωριού. Χτίστηκε το 1929. Η περιοχή που κτίστηκε ονομάζεται και Κούλια από την ονομασία του πύργου – φρουρίου που υπήρχε στην περιοχή. Οι πέτρες του φρουρίου μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή του κοιμητηρίου και της εκκλησίας .

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Το εξωκλήσι είναι αφιερωμένο στη Τιμία Ζώνη της Παναγίας και γιορτάζει στις 31 Αυγούστου. Βρίσκεται στο Νέο οικισμό . Είναι μικρός κεραμοσκεπής ναΐσκος, ο οποίος χτίστηκε το 2017

ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ