Φημισμένο έδεσμα του χωριού Γαλατά είναι οι πίτες: Σπανακόπιτες, μακαρονόπιτες, κολοκυθόπιτες, χορτόπιτες, τυρόπιτες.

 

Σπανακόπιτα
Υλικά παρασκευής
1 κιλό σπανάκι, 1 ματσάκι μαϊντανό,1 ματσάκι άνηθο
5-6 φύλλα χωριάτικα
2 αβγά
Πιπέρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κρεμμυδάκια τρυφερά
250 γραμ. φέτα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το σπανάκι πετώντας τα σκληρά κοτσάνια και το πλένουμε καλά. Ψιλοκόβουμε το σπανάκι,το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια λεκάνη μαζί μετο αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αβγά και τα ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Τοποθετούμε στον πάτο του 2 φύλλα (αν είναι μεγαλύτερα από το ταψί, δεν τα πετάμε, τα διπλώνουμε μέσα στο ταψί) και τα αλείφουμε με λίγο λάδι (σε κάθε φύλλο που προσθέτουμε βάζουμε λίγο λάδι).Απλώνουμε πάνω στο φύλλο το μισό μείγμα.
Στρώνουμε άλλα 2 φύλλα με λίγο λάδι και απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα.
Προσθέτουμε άλλα 2 φύλλα από πάνω αλείφοντας το καθένα με λάδι.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Όταν ροδίσει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Χορτόπιτα
Υλικά παρασκευής
2 κιλά διάφορα χόρτα(σπανάκι ,σέσκουλο , κ.α.)
1 ματσάκι μαϊντανό,1 ματσάκι άνηθο,2-3 κλωναράκια μάραθο
2 κρεμμυδάκια τρυφερά
300 γραμμάρια τυρί φέτα
600 γραμμάρια λάδι
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι ή τραχανά
5 φύλλα πίτας χωριάτικα
Λίγο αλάτι,νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά και τα τρίβουμε με αλάτι μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λάδι, το ρύζι ή το τραχανά και τα ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, τοποθετούμε δύο από τα φύλλα (ρίχνοντας ανάμεσά τους λίγο λάδι) και απλώνουμε την μισή γέμιση.
Κατόπιν τοποθετούμε ένα φύλλο, ρίχνουμε το μισό της υπόλοιπης γέμισης και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το τέταρτο φύλλο,ρίχνοντας την υπόλοιπη γέμιση.
Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο, ενώνουμε με τα δάχτυλα μας τις άκρες των φύλλων και τα στρίβουμε κυκλικά , περιχύνουμε με μπόλικο ελαιόλαδο.
Την ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1 ώρα περίπου.

Κολοκυθόπιτα
Υλικά παρασκευής

1 μεγάλη κολοκύθα
300 γραμμάρια φέτα τριμμένη
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
3 αυγά
½ κιλό γάλα
5 φύλλα χωριάτικα
Λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι

Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και με ένα κουτάλι της σούπας ξύνουμε το εσωτερικό του.
Στύβουμε το κολοκύθι να φύγουν τα υγρά. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το κολοκύθι με το γάλα,τα χτυπημένα αυγά, τη φέτα, ένα φλιτζάνι λάδι και λίγο αλάτι.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί, τοποθετούμε δύο από τα φύλλα (ρίχνοντας ανάμεσά τους λίγο λάδι) και απλώνουμε την μισή γέμιση.
Κατόπιν τοποθετούμε ένα φύλλο, ρίχνουμε το μισό της υπόλοιπης γέμισης και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το τέταρτο φύλλο,ρίχνοντας την υπόλοιπη γέμιση.
Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο, ενώνουμε με τα δάχτυλα μας τις άκρες των φύλλων και τα στρίβουμε κυκλικά σχηματίζοντας τον διακοσμητικό κόθρο.Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.Την ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1 ώρα περίπου.
Μακαρονόπιτα
Υλικά παρασκευής

5 φύλλα πίτας χωριάτικα
1/2 κιλό μακαρόνια χοντρά Νο 2
3/4 κιλού φέτα σκληρή
5 αυγά
1 λίτρο γάλα
Αλάτι
Βούτυρο ή λάδι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια με το αλάτι (να κρατάνε λίγο)τα σουρώνουμε (δεν τα ξεπλένουμε με νερό) και τα γυρίζουμε πάλι στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές βούτυρο, το τυρί χοντροκομμένο και τα αυγά χτυπημένα με το γάλα.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και στην συνεχεία στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί τα 2 φύλλα.
Κατόπιν τοποθετούμε ένα φύλλο, ρίχνουμε το μισό της υπόλοιπης γέμισης και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το τέταρτο φύλλο,ρίχνοντας την υπόλοιπη γέμιση.
Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο, ενώνουμε με τα δάχτυλα μας τις άκρες των φύλλων και τα στρίβουμε κυκλικά , περιχύνουμε με μπόλικο ελαιόλαδο.
Την ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180° C (μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.)