623

Προσκυνηματική εκδρομή στη Βέροια
filoptoxo (1)Η ομάδα του Φιλόπτωχου Ταμείου του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου του Γαλατά, την περασμένη Τρίτη 25 Απριλίου 2023, διοργάνωσε προσκυνηματική εκδρομή στη Βέροια, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη και οι φίλοι του.
Πρώτος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή της Παναγίας του Δοβρά, χτισμένη στην ανατολική πλαγιά του Βερμίου, που είναι περιτριγυρισμένη από πυκνή βλάστηση. Η εν λόγω Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, εξαιτίας του περίφημου θαυματουργού αγιάσματος που υπάρχει στο χώρο. Στη Μονή φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας του Δοβρά. Επίσης εκεί φυλάσσεται ιερό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά, Επισκόπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως ( εορτάζει στις 11 Ιουνίου) , προς τιμήν του οποίου είναι υπό ανέγερση μεγαλοπρεπής ναός. Η φιλοξενία των μοναχών ήταν συγκινητική και η ξενάγησή τους εντυπωσιακή. Άφησαν στους επισκέπτες τις καλύτερες εντυπώσεις.
filoptoxo (2)Δεύτερος σταθμός ήταν το γνωστό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, που βρίσκεται πάνω ακριβώς από το χωριό Καστανιά, ανάμεσα από πυκνόφυλλες οξυές. Το εν λόγω μοναστήρι, του οποίου το χτίσιμο άρχισε το 1951, είναι δημιούργημα του ομώνυμου Σωματείου των Ποντίων. Τον ίδιο χρόνο, με πρωτοβουλία του αείμνηστου ιατρού Φ. Κτενίδη, τη μέρα της γιορτής της Μεγαλόχαρης (15 Αυγούστου), μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι η σεπτή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, φιλοτεχνημένη το 56 μ.Χ., ενώ ζούσε ακόμα η Παναγία.
Η εικόνα βρισκόταν αρχικά στο ομώνυμο ιστορικό Μοναστήρι του όρους Μελά στον Πόντο. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή σώθηκε με τη φροντίδα των μοναχών και βρήκε τελικά τη θέση της στη Μονή της Καστανιάς, ύστερα από περιπέτειες πολλών χρόνων.filoptoxo (3)
Το Φιλόπτωχο Ταμείο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο μέλλον και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, με σκοπό αφενός μεν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και των φίλων του, αφετέρου δε την ευόδωση των στόχων του.

Αναρτήθηκε 27 Απριλίου 2023, 10:30