610

 Βιβλιοπαρουσίαση – «Ο Άγιος Καλλίνικος, Επίσκοπος Εδέσσης»
610 parousiasi vivlioυ Αgios Κallinikos  (3)Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ο Δήμος Αγρινίου διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή κ. Χρήστου Σιάσου με τίτλο: « Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ» στο Επιμελητήριο Αγρινίου

Στην αρχή της εκδήλωσης η συντονίστρια κα Δέσποινα Γεωργιάδη – Αλεξοπούλου, Θεολόγος – Διευθύντρια Παπαστρατείου Γυμνασίου Αγρινίου διάβασε συγχαρητήριες επιστολές που έλαβε ο κ. Σιάσος και πιο συγκεκριμένα, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ο οποίος μεταξύ των άλλων γράφει: «… Ελπίζω το πόνημά σας να γίνει αντικείμενο μελέτης από πολλούς ώστε οι αναγνώστες, μέσα από τα κείμενα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, να βιώσουν την χαρισματική μορφή του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης……..». Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλας κ.κ. Ιωήλ μεταξύ των άλλων γράφει:«… Πλούσιο σε θέματα και με άφθονο φωτογραφικό υλικό. Τα συγχαρητήριά μου. Εύχομαι ο Άγιος Καλλίνικος να σας προστατεύει και ευλογεί πάντοτε και να σας καθοδηγεί προς την Βασιλεία του Θεού…»
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ αναφέρει:«… Δια του παρόντος Μοναστηριακού ημών Γράμματος, ………… μετά χαράς ελάβομεν το Υμέτερον πόνημα υπό τον τίτλον, «Ο Άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης». Διεξελθόντες δε τούτο μετά σπουδής, μέλλομεν να θέσωμεν εν τη βιβλιοθήκη της καθ’ ημάς Ιεράς Μονής …………..».
Ο Δημοσιογράφος στο PEMPTOUSIA TV και στο Διεθνές Εκκλησιαστικό Πρακτορείο – Ορθοδοξία News Agency κ. Δημήτρης Στρουμπάκος γράφει:
«…Σεβασμιώτατε Άγιε Ναυπάκτου κύριε Ιερόθεε, σεβαστοί Πατέρες, κύριε Δήμαρχε, κύριε Σιάσο και εκλεκτοί εν Χριστώ Αδελφοί. Όλοι τους κάνουν λόγο για έναν Ασκητή Επίσκοπο, για μία Οσία μορφή της Εκκλησίας μας, για έναν Άγιο………… Μου έλεγε ο πατέρας μου χαρακτηριστικά '' συγκλονίστηκα την στιγμή που ο Άγιος Καλλίνικος με κρατούσε από το χέρι στο «Ησαΐα Χόρευε», και στην χειροτονία μου ως Διάκονος αλλά και ως Ιερεύς. Σου φαινόταν πώς δεν περπατούσε στην γη. Με αξίωσε παιδί μου ο Κύριος να ξεκινήσω τα πρώτα μου Ιερατικά βήματα από το 1961 έως το 1967, με τις πνευματικές νουθεσίες του Αγίου Καλλινίκου. Συλλειτουργούσαμεμαζί αρκετές φορές στα Εισόδια της Θεοτόκου καθώς και στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Λεσινιώτισσας στο χωριό Λεσίνι Μεσολογγίου.
Το πρόσωπό του έλαμπε μέσα στο Ιερό.Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας , να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο με τις πρεσβείες του Αγίου μας Καλλινίκου…» Ακολούθησε χαιρετισμός μέσω skype από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Ιερόθεο, πνευματικό παιδί του Αγίου Καλλινίκου ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε: «… Πρωτίστως, αναφέρομαι στον κ. Σιάσο που ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων «‘Οσιος Ευγένιος ο Αιτωλός» διοργάνωσε τον Ιούνιο του 2015 στο Θέρμο -και εκεί έγινε η παρουσίαση του προσώπου και το έργο του Μητροπολίτου Καλλινίκου, για πρώτη φορά επισήμως στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας – πριν την Αγιοκατάταξή του. Το υλικό της Ημερίδας απεστάλει μαζί με άλλα κείμενα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Ιανουάριο του 2016. Και με αυτό φάνηκε η παρουσία και μαρτυρία του Αγίου στη συνείδηση του λαού της Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Σιάσος, κατά θεία φώτιση, διοργάνωσε την πολύ πετυχημένη ημερίδα για τον Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο στο Θέρμο. Τώρα με
το ζήλο, που έχει για τέτοια θέματα, συγκέντρωσε όλο το υλικό πριν και μετά την Αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλινίκου και το δημοσιεύει σ’ αυτό το βιβλίο του… Μετά από την ασκητική κοίμησή του μελέτησα το αρχείο του…… Εύχομαι να έχουμε τις πρεσβείες του Αγίου…»
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του κ. Σιάσου να ασχοληθεί και να γράψει για άλλη μια φορά ένα σπουδαίο βιβλίο για τον τόπο μας για τη ζωή και το έργο του Αιτωλοακαρνάνα Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτη Εδέσσης……. Σήμερα χαιρετίζω το βιβλίο του αυτό λίγο μετά την Αγιοκατατάταξη του Αγίου Καλλινίκου. Φίλε Χρήστο σε ευχαριστούμε γι’ αυτή σου την προσφορά προς την Πατρίδα σου. Να είναι καλοτάξιδο…» Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιατρός, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού και πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος λέγοντας ότι: « με τον αγαπητό σε όλους μας Χρήστο είμαστε φίλοι….. Βρίσκει τον τρόπο μέσα από τα βιβλία του και προβάλει την αγαπημένη του Πατρίδα…… Να του ευχηθούμε από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του αυτό που αναφέρεται στο Κόσμημα της Εκκλησίας μας, Άγιο Καλλίνικο…»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο ξάδερφος του Αγίου και Δάσκαλος του κ. Σιάσου κ. Αθανάσιος Πούλος λέγοντας .. «για τα παιδικά χρόνια του Αγίου που ήταν στο χωριό τα Σιταράλωνα και στη συνέχεια στην Δερβέκιστα, σημερινή Ανάληψη Θέρμου. Ευχαρίστησε το μαθητή του Χρήστο Σιάσο για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου που αναφέρεται στον στενό του συγγενή Άγιο Καλλίνικο…»
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ράπτης, που υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και είναι Πρωτοπρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Θέρμο. Ο π. Θεόκλητος αναφέρθηκε στο έργο του Αγίου Καλλινίκου καθ’ ότι τον γνώριζε για πολλά χρόνια. Για τον κ. Σιάσο ανέφερε: « ότι συνεργάστηκε μαζί του και στο παρελθόν στην Ημερίδα για τα τριάντα χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Καλλινίκου στο Θέρμο. Το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζεται αποτελείται από διακόσιες σελίδες αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Αγίου Καλλινίκου και έχει πάρα πολλές φωτογραφίες από τη ζωή του Αγίου από τότε που ήταν τριών χρονών μέχρι την  κοίμησή του, φωτογραφίες από την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του και τις Ιερές ακολουθίες που έγιναν τόσο στην Έδεσσα όσο και στην Πατρίδα του Αγίου, την Αιτωλοακαρνανία. Ευχήθηκε δε στον συγγραφέα να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο του χρήσιμο έργο για το καλό όλων μας. Να είναι καλοτάξιδο αγαπητέ Χρήστο το βιβλίο σου.»
Στη συνέχεια η κ. Κασσάνδρα Παναγιωτακοπούλου, καθηγήτρια Μουσικών Σπουδών και Υποδιευθύντρια στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου διάβασε διάφορα αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Χρήστου Σιάσου.
Ο συγγραφέας κ. Σιάσος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Σεβασμιώτατο κ.κ. Ιερόθεο που, από τις 3 Δεκεμβρίου του 2014, όταν έλαβε την επιστολή του συγγραφέα για ημερίδα στο Θέρμο -στα τριάντα χρόνια από την κοίμηση του πνευματικού του πατέρα, Καλλίνικο Πούλου, Μητροπολίτη Εδέσσης, ανταποκρίθηκε θετικά. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Θέρμο το 2016. Ο κ. Σιάσος είπε ακόμα ότι για «οδηγό του» στη συγγραφή του βιβλίου είχε τα βιβλία του κ. Ιεροθέου και του Δασκάλου του κ. Αθανασίου Πούλου. Το βιβλίο αυτό αφιερώνετε στον καταξιωμένο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεο. Στην τελευταία σελίδα ο κ. Σιάσος έχει τοποθετήσει εικόνα του Αγίου αγιογραφημένη από την Μοναχή Ευλογία της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Διακονέστι της Ρουμανίας. Ο κ. Σιάσος τελειώνοντας είπε ότι το βιβλίο αυτό είναι συνέχεια από το προηγούμενο με τίτλο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» που εκδόθηκε το 2009 και ότι οι Άγιοι στην Αιτωλοακαρνανία είναι δέκα εννέα (19), οι εννέα είναι από την περιοχή του Θέρμου». Ακολούθησαν ευχαριστίες πρώτα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο και στη συνέχεια, στον π. Θεόκλητο Ράπτη Αρχιερατικό Επίτροπο Παμφίας, για την εμπεριστατωμένη αναφορά του στον Άγιο Καλλίνικο, στον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου και την  Αντιδήμαρχο κα Μαρία Παπαγεωργίου για την θετική τους ανταπόκριση, στον πρώην Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλο, στον Δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Στρουμπάκο, στον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για την παραχώρηση της Αίθουσας, στον ΣΕΕ ΤΟΥ ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδος κ. Βετσόπουλο Απόστολο. Επίσης στους Αντιδήμαρχους Αγρινίου, κ. Μαρνέζο και κ. Ζώη, στον Διευθυντή των Αλυκών Μεσολογγίου κ. Γιώργο Κωστόπουλο, στον κ. Θανάση Πούλο ξάδερφο του Αγίου, στον Πρόεδρο του χωριού του Αγίου, Σιταράλωνα, κ. Πυλαρινό, στον Πρόεδρο του Άνω Κερασόβου κ. Νικόλαο Σιάσο και σε όλους τους εκλεκτούς, φίλες και φίλους, που παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιο μας. Ευχαριστίες επίσης στην τηλεόραση του Αχελώου, στον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως όπως επίσης στον έντυπο
και ηλεκτρονικό τύπο της πατρίδας του και όχι μόνο.

Σ.Σ.
Αναρτήθηκε 28 Οκτωβρίου 2022, 21:55