603

Από τη Μικρά Ασία στον Γαλατά

301917743_475923154105762_8669851683191861429_nΟ Σύλλογος Γυναικών Γαλατά «Αρμονία», με την ευγενική χορηγία της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», διοργάνωσε και πραγματοποίησε χθες το βράδυ, 28 Αυγούστου 2022 στην πλατεία του Γαλατά μια όμορφη εκδήλωση, αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ρίζωσαν και πρόκοψαν στον Γαλατά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο δάσκαλος Κώστας Σακαρέλος, που εδώ και καιρό ερευνά το θέμα, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, στην οποία κυριαρχούσε η απόλυτη ησυχία και η μυσταγωγία, με ταπεινότητα, σεβασμό και συγκίνηση ανέγνωσε τα ονοματεπώνυμα των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον Γαλατά. Οι απόγονοι των προσφύγων, στο άκουσμα των ονομάτων των συγγενών τους, με τρεμάμενη φωνή και δακρυσμένα μάτια φώναζαν ΠΑΡΩΝ, σ’ ένα ζωντανό προσκλητήριο νεκρών.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, φώτισαν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας της Κοινότητας. Ζεστές φωνές από τις χορωδίες των Συλλόγων Γυναικών Σταμνάς και Καλυβίων, με τη συνοδεία ήχων τουμπερλεκιού, λαούτου, λύρας και κλαρίνου, μας παρέσυραν και σιγοτραγουδήσαμε όλοι μαζί γνωστά μικρασιάτικα τραγούδια.
Οι υπέροχες αναγνώσεις αποσπασμάτων λογοτεχνικών έργων καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων, εμπνευσμένων από τον τρόπο ζωής των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τον ξεριζωμό τους, από τη φιλόλογο κυρία Μάχη Παπαζήση μας ταξίδεψαν νοερά στα μέρη εκείνα και πλημμύρισαν τις καρδιές μας με χαρά, λύπη, πόνο, επιθυμία και νοσταλγία.
Χοροί της Μικράς Ασίας από τα χορευτικά τμήματα της Ι.Π. Μεσολογγίου και του Συλλόγου Γυναικών Γαλατά ολοκλήρωσαν το αφιέρωμα.
Στο τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν σε όλους εύγευστα ανατολίτικα γλυκά, που
παρασκεύασαν τα μέλη του Συλλόγου.
Η δέσμευση για απότιση φόρου τιμής στους ομοεθνείς μας νεκρούς των αλησμόνητων πατρίδων, καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, που είχε πλημμυρίσει την πλατεία.
Αναρτήθηκε 30 Αυγούστου 2022, 09:10