585

Καθίζηση γέφυρας Ευήνου – Προβλήματα τοπικών κοινωνιών

ΓΕΦΥΡΑΣύλλογος Γυναικών Γαλατά «Αρμονία»

Tο Σάββατο 12/12/2021 το οδόστρωμα της γέφυρας του Ευήνου υπέστη καθίζηση. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού και προκειμένου να αποκλειστεί ο κίνδυνος ατυχήματος, η Πολιτεία, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων της, απαγόρευσε τη διέλευση πεζών και αυτοκινήτων από αυτήν. Και πολύ σωστά έπραξε. Ακόμα, για να περιοριστούν τα προβλήματα των κατοίκων, που διαμένουν σε Κοινότητες ένθεν κακείθεν του Ευήνου και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην ευρύτερη περιοχή, μετά από στοχευμένες ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των όμορων Δήμων Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, κατέστη εφικτή η ατελής διέλευσή τους από την Ιόνια οδό.
Από την ημέρα εκείνη η καθημερινότητα των κατοίκων του Γαλατά (1070, σύμφωνα μα την απογραφή του 2011), άλλαξε, στο χειρότερο φυσικά, εγγίζοντας τα όρια του μαρτυρίου. Οι κάτοικοι του χωριού, που υπάγεται στον Δήμο Ναυπακτίας, πριν την καταστροφή της γέφυρας, για την ικανοποίηση βασικών βιολογικών και κοινωνικών τους αναγκών (προμήθεια ειδών διατροφής, ένδυσης και υπόδησης, προμήθεια σπόρων και αγροτικών εφοδίων για τις καλλιέργειες τους, ιατρική περίθαλψη, συναλλαγές με τις τράπεζες κλπ), επισκέπτονταν το Μεσολόγγι, που ήταν η πλησιέστερη πόλη (15χλμ). Με επίκεντρο αυτή την πόλη είχαν οργανώσει την κοινωνική τους ζωή. Εξάλλου, με αυτό το αστικό κέντρο υπήρχε συχνή αστική συγκοινωνία. Επίσης, οι έφηβοι του Γαλατά ανέκαθεν φοιτούσαν κι εξακολουθούν να φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ευηνοχωρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα, παρακολουθούν φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες στο Μεσολόγγι.
Έχει περάσει από την ημέρα της καθίζησης της γέφυρας ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Έκτοτε, αρκετοί Γαλατιανοί, οι πλέον ευκατάστατοι, που διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα, αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά 64 χιλιόμετρα, προκειμένου να μεταβούν στο Μεσολόγγι για την προμήθεια των απαραίτητων αγαθών και, κυρίως, για την επίσκεψή τους σε γιατρούς, καθώς και για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ιατρικών τους εξετάσεων. Όσοι όμως δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, είναι περισσότερο δυστυχείς. Αυτοί δεν έχουν κανέναν τρόπο μετάβασης, αφού η αστική συγκοινωνία έχει διακοπεί. Με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αφού αυτοί εξυπηρετούνται με το μαθητικό δρομολόγιο. Είναι όμως αναγκασμένοι να στοιβάζονται στο αστικό που τους μεταφέρει, αφού σε αυτό επιβιβάζονται και πολλοί από τους κατοίκους, ελλείψει άλλης συγκοινωνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν μέσω πανδημίας.
Είναι ανάγκη, άμεσα, οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν για:
√ την επίσπευση των εργασιών επισκευής της παρούσας ή την κατασκευή νέας γέφυρας, καθώς και
√ την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών περί των τρόπων αντιμετώπισης των επιπτώσεων και του χρόνου οριστικής επίλυσης του προβλήματος.
√ Μέχρι τότε, να συνδεθεί με τακτικά δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας ο Γαλατάς με το Μεσολόγγι, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.
√ Τέλος, ας μην διαφεύγει της προσοχής όλων μας πως η ασφαλής μετάβαση των μαθητών στα Σχολεία φοίτησής τους, καθώς και η επιστροφή στα σπίτια τους είναι καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας.
Αναρτήθηκε 12 Ιανουαρίου 2022, 11:15