554

ΜΑΧΗ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
ΜΑΧΗΣτις 18 Δεκεμβρίου του 1944 δυνάμεις του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που είχε διοικητή του τον ταγματάρχη Θ. Ζούλα, επιτέθηκαν σε τμήμα της Ινδικής Μεραρχίας που έδρευε στο Κρυονέρι.Η συγκεκριμένη Μεραρχία ήταν στην υπηρεσία των αγγλικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Η επίθεση είχε ισχυρό συμβολισμό, αν κρίνουμε από το ραδιοτηλεγράφημα, που απέστειλε αυθημερόν ο τότε Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΕΛΑΣ Γιώργης Σιάντος (Γέρος), στις Κ.Ο. Μακεδονίας – Ηπείρου – Θεσσαλίας – Στερεάς – Πελοποννήσου – Κρήτης, καθώς και στον Ανδρέα Βαβούση στη Σόφια, με κοινοποίηση στον Τίτο.
Το τηλεγράφημα, το οποίο κοινοποιείται, μεταξύ των άλλων, έγραφε:
«Κρυονέρι … Σύνταγμα ΕΛΑΣ συνέτριψε αγγλικά τμήματα άτινα εγκατέλειψαν νεκρούς, τραυματίες, βαρύ οπλισμό μετά υλικού και διέφυγον Πάτρας δια θαλάσσης. …»
Σύμφωνα με τον Παπαπαναγιώτου, το 36ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, που πραγματοποίησε την επίθεση στο Κρυονέρι, κατευθυνόταν προς την Ήπειρο, με σκοπό να ενισχύσει τις δυνάμεις του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ που, με επικεφαλής τον Βελουχιώτη και τον Σαράφη, μάχονταν εναντίον των δυνάμεων του ΕΔΕΣ. Αυτή η ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει κατά 2-3 μέρες η επίθεση εναντίον του ΕΔΕΣ και αντίστοιχα η επιστροφή του Γενικού Στρατηγείου και των τμημάτων του στην Αθήνα. (Αναμνήσεις Ιωαννίδη)

Τις επόμενες μέρες κάποιος από τους τσοπάνηδες που έβοσκε το κοπάδι τους στη νότια πλαγιά της Βαράσοβας, βρήκε νεκρό έναν μελαμψό στρατιώτη. Έκτοτε, η τοποθεσία εκείνη ονομάζεται «στον Μαύρο». Θυμίζει δε στους διαβάτες το γεγονός και το αποτρόπαιο πρόσωπο του πολέμου.
19-12-2020
Κώστας Σακαρέλος
Αναρτήθηκε 19 Δεκεμβρίου 2020, 19:50