530

Ο Δήμος Ναυπακτίας αξιοποιεί την περιουσία του για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

GALATAS-A-1Σημαντική εξέλιξη για τους αγρότες
Στην παραχώρηση έκτασης 36 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση Μπουγασάλτσαινα, στον ΤΟΕΒ Γαλατά προχωρά ο Δήμος Ναυπακτίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1,8 MW, με στόχο τη στήριξη των αγροτών μέσω της μείωσης του κόστους κατανάλωσης ενέργειας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων από Αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη των ιδίων αναγκών τους με εφαρμογή του Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net-Metering) της Υπουργικής Απόφασης «Εγκατάσταση ΑΠΕ από Αυτοπαραγωγούς με Συμψηφισμό Ενέργειας» του ΥΠΕΚΑ.
Ο Αντιδήμαρχος Χάλκειας κ.Σπύρος Τραχύλης με δήλωσή του τονίζει σχετικά ότι «εξασφαλίζοντας χαμηλότερα κόστη παραγωγής, καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους αγρότες μας στον τόπο τους και αυτό είναι το πρωταρχικό μέλημά μας» για να προσθέσει στη συνέχεια πως «σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Γαλατά, το Τοπικό Συμβούλιο ΤΚ Γαλατά και τον Πρόεδρο κ.Λευτέρη Μπαλωμένο, οι αγρότες των περιοχών Γαλατά και Περιθωρίου θα έχουν τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής ενέργειας, καθώς θα συμψηφίζεται η παραγόμενη ενέργεια με αυτή που θα καταναλώνουν. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και με τον ΤΟΕΒ Τρικόρφου, με τη σχετική μελέτη να είναι ήδη έτοιμη, χωρίς ωστόσο να απαιτείται αντίστοιχου μεγέθους έκταση. Στόχος μας είναι να εντάξουμε το σύνολο του Δήμου Ναυπακτίας στην ενεργειακή κοινότητα και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Με τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας σχολίασε για το θέμα: «Θεωρώ ότι εκπληρώνουμε την ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στους αγρότες και την αγροτική παραγωγή του τόπου μας. Ο Δήμος έρχεται ουσιαστικά ως αντίδωρο συνεισφέροντας ανταποδοτικά στην προσπάθειά τους. Πρόκειται για ένα θέμα οικονομικό και συνάμα κοινωνικό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των ΤΟΕΒ Γαλατά και Τρικόρφου ξεπερνούν τα 1.500 με τις εκτάσεις αυτών να αντιστοιχούν στο 60-70% της συνολικής έκτασης της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας. Ενώ, όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών αυτή αναμένεται να αγγίζει το 50 έως 60%.
Αναρτήθηκε 2 Φεβρουαρίου 2020, 14:55